miércoles, 16 de mayo de 2012

HI HA ALTERNATIVA AL MODEL DE SOCIETAT QUE ENS VOLEN IMPOSAR

Els governs neoliberals d’Espanya i Catalunya que gestionen els efectes de la crisi econòmica volen que creiem que tot s’ha de qüestionar en defensa de l’austeritat i el dèficit públic, això sí, impulsant un nou model de societat basat en la privatització de sectors públics estratègics i un empitjorament d’allò que és públic, tant pel que fa a les condicions salarials i laborals dels empleats públics com a la prestació de serveis, tot acompanyat amb més desigualtats socials. Aquesta és l’estratègia que volen impulsar els neoliberals deixant un país que no reconeixerem perquè, segons ells, no hi ha sortida a l’actual situació.

Aquest nou model de societat que ens volen imposar acaba amb els valors de l’Estat del benestar i de la protecció social que fins ara teníem. No és un model per sortir de la crisi ara, és un model per quedar-se definitivament si no hi ha un ampli moviment social que canviï aquesta situació. La crisi és una excusa que fa servir i aprofita la dreta per canviar les relacions econòmiques i socials que hem conegut i hem tingut fins ara al nostre país.

Ens han dit també que el sistema financer espanyol era el millor del món i el més segur, en canvi veiem els resultats de la nefasta gestió. S’han de demanar responsabilitats al Governador del Banc d’Espanya, però no només a ell  com pretén ara el PP què així no assumeix cap responsabilitat per la gestió de Bankia. No poden anar-se’n sense cap responsabilitat, mentre la ciutadania està pagant les conseqüències de la seva mala gestió i el president del Govern espanyol ens diu que no hi ha diners per atendre el pagament dels serveis públics i en canvi si que hi ha diners per rescatar els bancs.

Ens volen fer veure que no és possible una altra sortida a la crisi i cal dir que això no és veritat, hi ha sortida amb polítiques diferents, apostant per un sistema fiscal més redistributiu que penalitzi les rentes altes i que penalitzi la circulació financera del capital amb l’objectiu de reduir les desigualtats socials, canviant els valors que aposten per la igualtat, les necessitats de les persones, el medi ambient, a l’inrevés del què defensen les forces neoliberals, que defensen exclusivament els valors econòmics per sobre de les persones.

Hi ha sortida transformant el model productiu i ajudant a l’economia productiva i penalitzant l’economia especulativa. Creant una banca pública que faciliti crèdit amb baixos interessos financers per ajudar a les empreses i les persones. En definitiva fer una societat més justa, fer créixer el benestar de les persones i amb treball digne.

S’està construint una esperança de canvi amb la victòria de François Hollande a França, amb els resultats a Grècia amb una davallada electoral de les forces dominant fins aquest moment i l’augment electoral de SYRIZA i la derrota d’Àngela Merkel al Land de Renania del Nord-Westfalia a favor del socialdemòcrates i els verds. A Espanya, l’acord a Andalusia entre el PSOE i IU per fer govern és una esperança per fer polítiques diferents i consensuades amb la ciutadania a través dels seus representants.

Hi ha cada cop més gent al carrer que estan en contra de les polítiques que no tenen en compte les persones. S’està creant un ampli moviment social amb propostes que necessiten tenir una expressió a les institucions. Això vol dir que cal crear un front ampli, plural, flexible, divers i en xarxa amb un programa comú en contra del model de societat que ens volen imposar i això també vol dir, trencar amb el consens del 78 i obrir un canvi cap una nova forma política de l’Estat espanyol perquè els neoliberals han trencat el consens i s’estan carregant l’estat social i democràtic de dret, els drets socials i nacionals i les llibertats que propugna la Constitució espanyola de 1978.



No hay comentarios: