martes, 10 de junio de 2014

UNA NOVA ETAPA: LA CIUTADANIA DECIDEIX


Els resultats de les eleccions europees celebrades el 25 de maig són una mostra del  malestar social davant la crisi econòmica, la crisi institucional i territorial i la corrupció que existeix al nostre país.
 
El PSOE i el PP en aquestes eleccions han perdut més de cinc milions de vots. Els dos partits,  els pilars del bipartidisme, no han arribat al 50% dels vots per primer cop en aquests quasi trenta set anys de democràcia. El PP retrocedeix però dissimula per la gran pèrdua de  vots del PSOE.    
 
Aquests resultats electorals estan tenint conseqüències. La gran pèrdua de vots del PSOE ha fet que Alfredo Pérez Rubalcaba renunciï a seguir en la secretaria general del seu partit. El 2 de juny el Rei anunciava la seva abdicació, fruit del moment de crisi de legitimitat de la Monarquia al nostre país, de la manca de solucions satisfactòries als reptes presents, com és el dret a decidir del poble Catalunya i el malestar social, que poden produir una tardor complicada per a la Corona.
 
Estem doncs al final d’una etapa que va començar a l’any 1978, que ha donat els seus fruits, sobre tot en estabilitat política, però mostra que el model sorgit del consens de finals dels anys setanta està esgotat i és necessiten nous aires, nous projectes polítics que il·lusionin i que ens faci sortir de la crisi actual.
 
L’abdicació del Rei obra una nova etapa, que ha de permetre que la ciutadania decideixi el model d’Estat que es vol per l’Estat espanyol, és a dir, Monarquia o República.  S’està construint una alternativa per donar sortida a la crisi social, i un nou model d’Estat. La República no és solament poder elegir el cap de l’Estat, sinó com diu Alberto Garzon diputat d l’Esquerra Plural: la República són valors i principis, de transparència, de fiscalització permanent dels poders públics i que la ciutadania sigui veritablement els sobirans.
 
 Per molt que alguns vulguin mantenir el vell règim, el pacte entre les elits, no arribaran en lloc, sinó es resolt la crisi econòmica- social, el dret a decidir del poble de Catalunya i el referèndum entre Monarquia i República. Voler mantenir tot igual pot acabar com el rosari de l’aurora, és a dir, malament.     

No hay comentarios: