martes, 25 de febrero de 2014

EL CANVI A EUROPA COMENÇA EL 25 DE MAIG


Fa uns anys vaig tenir l’oportunitat de visitar la ciutat de Sant Petesburg abans coneguda com a Leningrado, la segona ciutat més gran de la Federació Russa amb més de cinc milions d’habitants.  
Rússia com abans Sud-àfrica i altres països el Fons Monetari Internacional (FMI) havia aplicat mesures econòmiques de xoc , el què ells anomenant les reformes necessàries, per augmentar la competitivitat i el creixement econòmic com a pilar per sortir de la crisi. Mesures que han comportat allà on s’han aplicat majors desigualtats socials i més pobresa. Això és el que vaig veure a Sant Petesburg més desigualtats, gent gran treballant en els museus de la ciutat, perquè la seva pensió no arribava per viure dignament, persones que utilitzaven el seu vehicle particular per traslladar turistes d’un lloc a un altre i així tenir un sobresou que li permetés arribar a finals de mes.
Això és el que va aconseguir el FMI amb les seves reformes. Aquest model és el que han anat aplicant arreu del planeta i Europa no han estat una excepció d’aquestes reformes necessàries. Aquesta realitat ha posat de manifest qui té el poder, que els governs han perdut capacitat de decisió per desenvolupar polítiques orientades a les necessitats de la ciutadania i per tant  avui el poder està en mans dels anomenats mercats enfront de la política.
Els poderosos i les seves institucions satèl·lits  estan aprofitant la crisi per impulsar mesures impopulars contra la majoria de la ciutadania i que els diversos governs de l’UE accepten acríticament apostant per una suposada eficiència dels mercats creient que ens trauran de la crisi. El que no diuen és que aquesta supeditació de la política a l’econòmic està comportant canvis importants en l’àmbit polític que afecta de manera significativa en el funcionament dels sistemes democràtics i un major deteriorament de l’estat del benestar.  
En aquest context les properes eleccions europees, que es celebraran el proper 25 de maig, són molt importants per canviar el destí de la Unió Europea i contribuir a una regeneració del sistema tant des de l’àmbit econòmic i social com de l’àmbit polític.
S’ha  d’aconseguir una Europa no basada en un model de més precarietat social, d’una degradació d’allò que és públic a interessos privats i d’un qüestionament de l’estat de benestar. Per aconseguir un altre model econòmic i social més equitatiu solament és possible sí les esquerres som capaços de sumar.
Sumar a partir d’un programa comú, de la defensa d’un model de societat més just i més igualitari, en definitiva diferent al model actual. En aquest sentit a principis de febrer es celebrava l’Assemblea Oberta impulsada per ICV i EUiA creant un espai obert de participació i d’acció sumant amb altres forces polítiques i col·lectius socials i donat un primer pas per construir aquesta alternativa a Catalunya.
Construir aquesta alternativa a Catalunya suposa també ser conscients que l’alternativa comença a Europa per acabar amb el patiment social que estan generant les mesures que prenen els governs davant de la crisi. Cal apostar per una Europa amb més democràcia en defensa d’una majoria de la població i que contribueixi a la regeneració democràtica.

No hay comentarios: