Mai en la recent història de Catalunya un govern havia tingut en menys de cent dies d'haver-se constituït tanta resposta laboral per part dels treballadors/es públics/ques.
Segurament, el Tripartit no va fer tot el que estava en les seves mans per fer una administració més moderna on els funcionaris/es fossin protagonistes dels canvis a realitzar, però el nou govern de CIU, en pocs temps, amb la seva política de retallades -que fins i tot Fernández Teixidor, diputat de CIU, qualifica de disbarat la perdigonada de les retallades- en serveis bàsics està degradant els serveis públics i solament es pot entendre aquesta actitud si es comprèn que el seu objectiu és avançar cap a la privatització de serveis essencials.
El Govern d'en Mas, paradigma de la política neoliberal, intenta implantar la idea que el sector privat és molt més eficaç que el sector públic. Darrera les paraules del president Mas que cal aprimar l'administració, el que hi ha és l'interès que els serveis públics, que són del tot necessaris per a la ciutadania, es prestin des de l'esfera privada amb criteris mercantils i per tal d'obtenir beneficis econòmics i no socials.
Estem doncs, davant una estratègia planificada contra el sector públic, que vol introduir més carències en la prestació dels serveis i costos socials i, el que és important, qüestionar l'Estat del Benestar amb la tesis que és insostenible i, per tant, avançar cap el seu desmantellament o si més no, a una dràstica reducció d'aquest.
És en aquest context que es fa la proposta per part de la Secretària de la Funció Pública que cal replantejar els llocs de treball entre 15.000 a 20.000 treballadors/es de l'administració pública. Els treballadors/es públics/ques constitueixen el sector amb més temporalitat laboral i amb la arribada de la crisis també els ha afectat les retallades salarials del 5% de l'any passat.
El mateix dia que començava la campanya de les elecions autonòmiques, l'Associació Catalana de la Gestó Pública va organitzar un debat on participaven els partits amb representació parlamentaria per parlar sobre les propostes que feien sobre l'administració pública. Tots vam coincidir en la necessitat d'elaborar una Llei integral de la Funció Pública catalana; ara cal preguntar-se on han quedat els compromisos de CIU respecte aquella proposta?.
L'aposta per uns serveis públics de qualitat necessita de plantilles suficients i de dignificació de les condicions de treball. Per això, una reforma de l'administració pública passa per defensar els serveis i les polítiques públiques, posar en valor el treball dels treballadors/es públics/ques davant la societat.
Fa molts anys que Catalunya necessita un debat a fons sobre la modernització de l'administració i el paper dels seus treballadors/es, però el que està proposant CIU va en la direcció contraria, ja que mai s'ha cregut l'aposta per dissenyar una nova administració. Indubtablement, per a les posicions progressistes i d'esquerres aconseguir uns serveis públics de qualitat implica lluitar per una societat equitativa on tota la ciutadania tingui els mateixos drets. Això és el que està en joc amb les retallades socials i laborals del govern de CIU.
No hay comentarios:
Publicar un comentario