lunes, 14 de diciembre de 2009

CRISI ECONÒMICA, RSE I EL PAPER DEL MÓN LOCAL



El nostre país està encara immers en la crisi econòmica, més enllà de que el més gros així passat, però trigarem un temps a sortir-nos-en, sobre tot per l’elevat índex d’atur, ja que després que sortim de la crisi molts llocs de treball que han estat destruïts no seran reemplaçats.

La transició d’un model de creixement esgotat a un altre model basat en el coneixement, la investigació i la innovació, respectuós amb el medi ambient, acompanyat d’un canvi del sistema educatiu i sobre tot de la formació professional per adequar-la aquest nou model de creixement no serà flor d’un dia sinó que serà llarg. Malgrat això, hem d’avançar en aquest camí si volem un país competitiu que creï ocupació estable i de qualitat.

En aquest context té també una gran rellevància la responsabilitat social de les organitzacions, és a dir, que les organitzacions de tota mena tinguin un comportament socialment responsable.

La responsabilitat social en els últims anys ha estat un tema d’interès. S’han fet diferents iniciatives, codis i normes encaminades a promoure un comportament de les empreses més ètic, sostenible i respectuós amb la societat i el medi ambient.

Diferents factors són els que han impulsat aquest avanç de la responsabilitat social: a) les noves inquietuds i expectatives dels ciutadans, consumidors, poders públics, i inversors en el context de la globalització i el canvi industrial; b) els criteris socials que influeixen cada cop més en les decisions d’inversió de les persones i les institucions tant en qualitat de consumidors com d’inversors, i c) la preocupació cada cop més gran sobre el deteriorament ambiental provocat per l’activitat econòmica.

Ara, en plena crisi, seria un error renunciar i apostar per un criteri d’espera per avançar en la implementació de les empreses socialment responsables. Al contrari, malgrat aquesta conjuntura econòmica, cal seguir apostant per implementar mesures de responsabilitat social, ja que és una oportunitat per al bon govern, i en el lideratge per desenvolupar territoris socialment responsables.

Per altra banda, les administracions locals tenen un doble repte pel que fa a la responsabilitat social: en primer lloc, sensibilitzar i difondre les bones pràctiques en les empreses del seu entorn territorial, fonamentalment les petites empreses i les microempreses, i, en segon lloc, integrar dins l’organització local la política de responsabilitat social. En un moment en què les administracions locals poden estar qüestionades per alguns casos aïllats de corrupció pública i per la manca de confiança de la ciutadania en les administracions, cal incrementar la transparència i la participació.

La transparència és, avui dia, un component essencial per a la democràcia local i per al desenvolupament de l’activitat local; el contrari, erosiona la credibilitat i l’estabilitat institucional col·lectiva.

En definitiva, fomentar la cultura d’ètica pública, gestionar els impactes socials, ambientals i econòmics que es produeixen, són alguns dels principals objectius per al bon govern en el sector públic.

Cal avançar, doncs, en nous instruments com l’elaboració d’un codi de conducta, de manuals de contracció pública sostenible i responsable.

El món local, en la seva dimensió interna, està fent una inversió important en els recursos humans, en la salut i la seguretat, ja que vol disposar d’una administració eficient, moderna i propera a la ciutadania. És evident que queda molt camí per fer, però les bases estan creades, perquè el món local coneix millor que ningú les exigències dels canvis que s’estan produint a la nostra societat.

Per això, és necessari tenir uns recursos humans que s’adaptin als canvis que es produeixen permanentment. Aquests també tenen un compromís de responsabilitat social amb el medi ambient, estan fent una aposta clara per reduir els impactes sobre el medi.

En definitiva, la responsabilitat social de les empreses és una oportunitat i un potencial de canvi que va lligat al nou model productiu que el país necessita amb urgència.

No hay comentarios: