viernes, 26 de junio de 2009
LA GEOMETRIA VARIABLE DEL GOVERN ESPANYOL
A principis de mes, el Consell de Ministres pujava els impostos del tabac i dels carburants amb l’objectiu d’augmentar la recaptació en 1.220 milions d’euros, segons la Ministra d’Economia i Hisenda. Una mesura que, a més de ser recaptatòria, pot tenir efectes per a la salut i el medi ambient, però que no afecta econòmicament per igual als diferents segments de la ciutadania.
Iniciativa per Catalunya Verds i Esquerra Unida presentaven el 18 de juny una moció al Congrés de Diputats instant al Govern a: pujar els tipus màxims de l’IRPF per a les rendes més altes; equiparar la tributació entre rendes del treball i capital; recuperar l’impost de patrimoni per a bens i immobles superior al milió d’euros; impulsar la fiscalitat ambiental; implementar un Pla de lluita contra el frau fiscal i els paradisos fiscals i augmentar els tipus fixes per a esportistes d’elit; entre d’altres mesures. Aquestes propostes no han prosperat per l’actitud del Govern espanyol, que no hi ha donat suport per un acord amb CiU.
La geometria variable del Govern espanyol sempre mira cap a la dreta, sobre tot en matèria econòmica i fiscal, que ja fa temps que han apostat per un model impositiu, cada cop menys progressiu, que no beneficia les rendes del treball i, en canvi, beneficia les rendes altes.
Un altre exemple de la geometria variable del Govern espanyol va ser l’acord amb CiU per presentar una proposta de reforma laboral, que es va retirar gràcies a les pressions d’ICV, IU i els sindicats. Si no hagués estat així s’hagués tirat endavant.
És hora d’un canvi de rumb per part del Govern Zapatero i que sigui clar; no es pot dir que cal una política social per als més desfavorits i defensar una política econòmica que beneficia les rendes més altes. Perquè, entre d’altres coses, la despesa social a Espanya està molt per sota de la mitjana europea i cal donar solucions incrementant els nivells de protecció social i, per això, es necessita una política fiscal més progressiva que beneficiï al conjunt de la ciutadania i no a uns quants.
Suscribirse a:
Enviar comentarios (Atom)
No hay comentarios:
Publicar un comentario