sábado, 26 de noviembre de 2011

UN NOU PANORAMA POLÍTIC A ESPANYA I CATALUNYA

No hi ha hagut sorpreses, les previsions electorals s’han confirmat. El PP ha tret la majoria absoluta malgrat que solament han guanyat a prop de cinc-cents mil vots més a tot l’Estat respecte al 2008. El PSOE s’ha enfonsat fruit de que la ciutadania els a castigat per la forma de com han gestionat la crisi. Ha desmobilitzat a amplis sectors de l’esquerra per les seves polítiques econòmiques que la portat a perdre més de 4 milions de vots.

Entrem doncs, en un nou cicle polític governat per la dreta del PP amb una majoria suficient per no dependre de ningú. A Catalunya CIU ha tret uns resultats millors del que preveien les enquestes. CIU ja ha dit que els seus resultats són un aval per seguir desenvolupant les polítiques de retallades que venen fent. Al meu parer els resultats de CIU no s’ha d’entendre com un xec en blanc a la seva política d’aprimar l’estat de benestar, sinó que els seus resultats cal situar-ho en clau Catalunya-Espanya on s’han refugiat molts vots davant l’amenaça d’una nova recentralització de l’estat de les autonomies per part del PP.

Malgrat això, el PP i CIU coincideixen en les receptes econòmiques per sortir de la crisi, si el PSOE a fet una política subordinada al sistema financer, el PP amb el vist i plau de CIU aprofundirà encara més en aquestes polítiques i això suposarà més retallades socials i drets dels treballadores i treballadores.

La socialdemocracia europea ha iniciat un procés de reflexió desprès de la pèrdua de confiança de la ciutadania europea, fruit de l’aplicació de les polítiques neoliberals que va començar al Regne Unit amb Toni Blair amb la denominada tercera via. Els socialistes espanyols farien bé trencant amb el zapaterisme per recuperar la credibilitat, malgrat ell es resisteix en ha acceptar els errors de la seva política econòmica. López Aguilar dirigent del PSOE afirmava “que la dreta ha guanyat la batalla ideològica al convèncer als votants de que l’única sortida imprescindible per sortir de la crisi és calmar als mercats”. Això és el que ha fet en Zapatero, una política econòmica per calmar els denominats mercats.

L’esquerra alternativa ha de treballar en varios sentits: a) Crear un espai ampli ,plural i divers de forces polítiques i socials d’esquerres per defensar una nova economia sostenible, envers les polítiques neoliberals predominant avui dia, i fent una defensa conbativa de l'estat del benestar, ja que el PP i CIU el volen desmantellar i privatitzar els serveis públics  i b)Formar part del conflicte social, implicar-nos amb la ciutadania i els moviments socials i compromesos amb els seus objectius i amb les seves lluites per defensar els seus drets socials i laborals.

La Coalició ICV-EUiA ha estat l’única esquerra que ha pujat, perquè ha presentat una alternativa clara a aquestes polítiques, i continuarà estan en primera línia, en les institucions i en el carrer per defensar els interessos de l’amplia majoria de la ciutadania en contra dels poderosos i de les seves polítiques.

No hay comentarios: