martes, 8 de febrero de 2011

ENTRE L’ESPERANÇA I LA PRUDÈNCIA


El 10 de gener ETA declarava una treva permanent, general i verificable per la comunitat internacional. Aquesta declaració obre la porta a l'esperança que la pau és possible, però alhora cal actuar amb prudència que no vol dir paralitzar-se.

Lokarri, que impulsa l'Observatori Social del procés de pau desprès de la declaració d'ETA ha volgut conèixer de primera mà l'opinió de la ciutadania a través de la difusió d'un qüestionari en el qual han participat unes 1.382 persones.

Un 57% dels enquestats considera que és una oportunitat històrica per la pau, enfront d'un 32% que creu que la treva és important però no és clara la irreversibilitat. Respecte al que ha de fer el Govern espanyol, un 64% dels enquestats creu que cal acostar els pressos i legalitzar l'esquerra abertzale, un 22% creu que cal comprovar que la treva és definitiva col·laborant en la verificació i un 63% diu que la verificació internacional de la treva és important per garantitzar el seu compliment. En definitiva, un 72% diu estar esperançat i un 31% diu que cal ser prudents.

Aquest estat emocional entre l'esperança i la prudència és un reflex d'una societat que ha viscut 30 anys de violència i que vol que la pau sigui una realitat, però que tem que es torni a volatilitzar com va passar el 30 de desembre de 2006 amb l'atemptat per part d'ETA a l'Aeroport de Barajas, trencant així la treva que havia anunciat.

Malgrat això, seria un error no valorar la importància d'aquesta declaració i, el que és més important, el posicionament de l'esquerra abertzale de complir els requisits de la Llei de Partits per ser una força legalitzada. Si compleix tots els requisits no tindria cap sentit mantenir la seva il·legalització, sobretot com sembla ser que el nou projecte expressa una ruptura amb els vincles de dependència amb ETA i el reconeixement i reparació de totes les víctimes.

El Govern espanyol ha de moure fitxa, així li demanen els ciutadans i ciutadanes en aquesta enquesta de Lokarri. La prudència no ha de ser motiu que res no es mogui, encara que la ciutadania volíem un comunicat definitiu d'abandonament de les armes.

Malgrat que el record del passat costarà molt enterrar-ho, s'obre una nova oportunitat per aconseguir la pau i construir al País Basc una societat cohesionada i un espai de convivència i de pluralitat.



No hay comentarios: