sábado, 28 de mayo de 2011

REPTES PER AL NOVÈ MANDAT MUNICIPAL A MOLLET



La nit electoral del 22 de maig, va desembarassar el panorama polític a la nostra ciutat consolidant a l’ajuntament la presència de les sis forces que han estat presents en els últims anys, em refereixo al PSC, CIU, PP, ICV-EUiA i ERC. La resta de forces que s’han presentat no han obtingut representació municipal.

Però en tot cas, les eleccions del 22 de maig deixen algunes qüestions pendents sobre les que cal fer alguna reflexió. Primer, encara que hi ha hagut una participació de 2 punts per sobre respecte a les eleccions municipals del 2007, no s’ha arribat al 50% de participació, en concret la participació ha estat d’un 48,15%. Un fet que les forces polítiques haurien d’analitzar i posar els mitjans necessaris per aconseguir uns nivells més alts de participació per millorar la qualitat democràtica de la nostra ciutat.

En segon lloc, el vot en blanc ha estat més actiu que en el 2007, en concret un 4,84%, mentre que en el 2007 va ser del 3,95%. Fet que posa de manifest la necessitat de renovar les propostes polítiques i les formes de treball de les organitzacions polítiques. Les concentracions a la Porta del Sol i a la Plaça Catalunya són una clara expressió que quelcom s’ha de canviar, és una exigència que la societat està demandant i sinó es fan canvis aquesta tendència anirà en augment.


En tercer lloc, la irrupció de la PxC a la nostra ciutat, si bé no han obtingut cap regidor –s’han quedat a molts pocs vots de treure’n un- no es pot menysvalorar aquest resultat, ja que expressa un descontent social on els immigrants, en un context de crisi com l’actual, es veuen com contrincants directe sobretot en treball, salaris, ajuts socials o habitatges i per tant la Plataforma és un estrany amic de viatge dels sectors més vulnerables i amb més problemàtiques socials. Només cal veure els resultats del districte III on han obtingut un 5,21% dels vots.

Un dels objectius de les forces democràtiques locals, una vegada constituït el nou consistori, hauria de ser abordar el tema de la immigració amb l’objectiu que no segueixi alimentant a forces de caire racista i xenòfobes.

En quart lloc, el PSC, pel que fa als resultats electorals, ha perdut al voltant de 2.000 vots i tres regidors/es, perdent així la majoria absoluta. Pel que fa al bloc esquerra i dreta, la suma de les forces d’esquerres han perdut 1.683 vots que ha estat esmorteït per l’augment electoral d’ERC. Les dretes en canvi han augmentat uns 1.000 vots més respecte a les eleccions municipals del 2007.

La pèrdua de la majoria absoluta dels socialistes obre quatre escenaris per arribar l’11 de juny amb un nou govern municipal: a) reedició del pacte PSC-CIU, b) que el PSC governés en minoria i arribant a acords puntuals, c) un pacte de progrés entre el PSC, ICV-EUiA i ERC, i d) un pacte PSC o bé amb ERC o ICV-EUiA.


Un acord entre el PSC i CIU deixaria presoner al PSC de les polítiques que està fent i farà el Govern de CIU a la Generalitat, que sens dubte tenen i tindran unes repercussions a la nostra ciutat, com és el cas de les retallades en la sanitat pública.

L’acord amb les forces d’esquerres ICV-EUiA i ERC podria ser la fórmula més vàlida sempre que es concreti el programa de govern que ha de regir els propers quatre anys i que sens dubte passa per reactivar l’economia local, enfortir les polítiques socials, la qualitat democràtica i les polítiques ambientals.

En tot cas, està obert i a mitjans de juny començarà la novena legislatura municipal de l’era democràtica i aquesta sí és una bona notícia.