Comencem l'any amb els mateixos problemes amb què vam acomiadar l'any 2010. Les previsions econòmiques seran semblants a les de l'any que hem deixat enrere: l'economia espanyola tindrà un lleuger creixement del PIB del 0,9% i una taxa d'atur del 19,1% segons dades de l'OCDE.
La diferència d'aquest nou any, és que tenim un nou govern a Catalunya i que ja ha ensenyat el seu full de ruta inspirat en l'ortodòxia neoliberal, proposant mesures que no beneficien a la majoria, sinó a una minoria i, en concret, al sector dels negocis.
Aquesta és la línia en la qual ens mourem amb aquest govern, "els millors" se'n sortiran i la resta som els que hem de pagar els sacrificis que cal fer per sortir de la crisi. Els serveis públics i la seva qualitat es ressentiran amb aquest govern de CIU. El Conseller de Sanitat, sense anar més lluny, ha aconsellar que la ciutadania s'apunti a una mútua amb un reconeixement fiscal, però també aposten per transferir recursos del sector públic a la escola privada i al sector de salut i, per tant, en detriment dels serveis públics i la reducció d'impostos per a les rendes més altes.
Pel que fa a l'atur, que és el problema principal que tenim els catalans i les catalanes, el Conseller d'Empresa i Ocupació ha dit que per crear ocupació cal un acord en la negociació col·lectiva, no sé si això vol dir defensar les tesis de la patronal que volen eliminar els drets reconeguts en convenis anteriors i, per tant, partir de zero a cada conveni. També ha dit una protecció de l'ocupació orientada a la recerca de feina, és evident que aquest ha de ser un objectiu en el benentès que això no vol dir apostar perquè les persones aturades tinguin unes prestacions d'atur raquítiques. L'altre tema és si també des del nou govern s'aposta per continuar creant llocs de treball de baixa qualitat o s'aposta per crear ocupació de qualitat.
Per altra banda, ens haurem de preguntar què farà aquest nou govern amb les dues-centes mil persones que cobren un subsidi o la renda activa d'inserció per esgotament de la prestació contributiva i, que tenen ingressos inferiors al 75% del Salari Mínim Interprofessional. Això acompanyat amb la mesura del Govern espanyol de retirar l'ajut econòmic de 426€ per a persones sense feina i sense recuros econòmics. S'està obrint de manera accelerada el camí a la fractura social i això pot derivar en brots de violència. Qui no en té res, no en té res a perdre.
Els sindicats a nivell d'Estat i en concret CCOO han fet una proposta al Govern espanyol d'un acord global per donar resposta als reptes de l'economia espanyola i amb la participació de tothom per afrontar el sistema públic de pensions, el mercat de treball i la negociació col·lectiva. Més enllà dels resultats, sens dubte ha estat una proposta important per sortir de la situació en la qual es trobava la negociació entre Govern i els sindicats i obrir un nou espai que permeti solucions i acords comuns al context actual de crisi econòmica.
Faria bé el Govern de CIU -salvant les distàncies- a treballar en la filosofia que s'està fent a l'Estat i obrir un marc de concertació amb els agents socials i econòmics i amb els Grups parlamentaris per arribar a un Acord Nacional contra la crisi i l'atur amb l'objectiu de reactivar l'economia, crear ocupaicó, invertir en la millora i qualitat dels serveis públics i implantar la renda garantida de ciutadania per combatre la pobresa i l'exclusió social. En paraules de Joan Carles Gallego secretari general de CCOO "per impulsar una sortida equilibrada i solidària".