viernes, 31 de mayo de 2013

PER A UN NOU MODEL SOCIAL I DEMOCRÀTIC A EUROPA

S’inicia la compte enrere de les properes eleccions europees que es celebraran a mitjans de maig de 2014. El gran repte és saber el nivell de participació que hi haurà en aquestes eleccions. La participació en el 2009 va estar a l’entorn del 45% i encara no estàvem en els nivells d’atur i de pèrdua de drets com els actuals.

És evident que hi ha molts ciutadans i ciutadanes que estan desenganyats de la política, que perceben que els líders dels governs europeus no són mereixedors de la seva confiança.

El model que estan impulsant les forces polítiques de ideologia neoliberal, com el PP i CIU al nostre país, estan desenvolupant un projecte polític per acabar amb l’Estat del Benestar i retallar la democràcia. Estan impulsant ,com el cas de l’Estat espanyol, mesures i retallades que cada vegada més són més asfixiants per a la ciutadania. Ara Brussel·les imposa a l’Estat espanyol un nou pla de retallades que afectarà encara més al que ens queda de drets socials i de pensions.

Però, malgrat la tragèdia en què vivim, és important que la ciutadania vegi que Europa com espai geogràfic on habiten més de 500 milions de persones no és el problema, sinó els seus governants
, perquè han estat incapaços de treure’ns de la crisi que viu Europa, de fer polítiques més equitatives per a la ciutadania, al contrari, han pres mesures que han arruïnat els somnis de moltes persones y que estan ignorant els efectes i patiment de la gent.

Per aconseguir una Europa que treballi per la justícia social i econòmica, per la democràcia, la llibertat i propera als problemes de la ciutadania i que aquesta vegi a Europa i a les seves institucions no com un problema sinó com una part de la solució, és necessari un canvi profund de les polítiques que es fan des de les institucions europees, perquè cal construir una Europa més d’acord amb els interessos de les persones, al contrari Europa pot esdevenir un polvorí perquè hi ha uns 26 milions de persones aturades sense cap esperança de canviar la seva vida a millor i això també ho saben els partits populistes i euròfobs que estan guanyant terreny cada dia.

Es necessita impulsar un canvi de rumb a la Unió Europea, reactivar la economia i recuperar de nou el model social europeu que ens ha estat arrabassat per la dreta neoliberal i per això cal sumar forces, cal una amplia convergència de forces d’esquerres que il·lusionin i donin confiança a la ciutadania, que és possible canviar la truita. ICV aposta per aconseguir una candidatura unitària a les properes eleccions europees en contra de les polítiques d’austeritat i a favor d’un altre model d’Europa.

No hay comentarios: