viernes, 8 de abril de 2011

PLA DE XOC PER REACTIVAR L’OCUPACIÓ I L’ECONOMIA AL BAIX VALLÈS

Queden dos mesos i mig per iniciar la octava legislatura municipal. Aquestes eleccions municipals es celebren en un context de crisi econòmica de la que encara no es veu la llum per sortir-ne. El que és cert, és que en aquestes eleccions s’ha de demanar a les diferents forces polítiques de la ciutat que es presenten respostes davant aquesta conjuntura: Mollet té un atur del 18,61% i el Baix Vallès un 17,17% d’atur.

Algú dirà que ja es fan coses, que no és una competència municipal i segurament una part de raó tenen, però no podem estar impassibles davant una realitat que cada vegada és més crua, on hi persones que no cobren res de prestacions de subsidi i altres que malviuen amb 420€ al mes.


Cal afegir-li a aquesta situació, el procés obert de tancament d’empreses importants de la zona, com Yamaha que encara que estigui a Palau de Plegamans molts treballadors/es viuen a Mollet o al Baix Vallès. Les deslocalitzacions de Derbi i Ficosa i la situació de Valeo que si bé s’ha resolt momentàniament cal veure quin futur els hi espera. Tot això sense comptar empreses també importants que ja han tancat com New Pol o Teneria que situen un panorama industrial difícil i incert per l’activitat econòmica d’aquesta zona del Vallès Oriental.


Des d’aquest punt de vista, cal potenciar un Pla de xoc territorial del Baix Vallès en un marc de diàleg i concertació entre els agents socials i econòmics, les administracions públiques (locals i autonòmica) amb l’objectiu de potenciar la reactivació econòmica i la creació d’ocupació, i per tant, desplegar un conjunt d’accions dirigides a fomentar l’ocupació i la formació i crear els instruments necessaris per mantenir la capacitat planificadora i inversora del Baix Vallès, que hauria de permetre la creació de llocs de treball i construir les condicions oportunes que permetin la captació d’inversions per dinamitzar l’economia local.


Un Pla que ha de tenir en compte l’impuls de la creació d’ocupació verda i l’estímul de noves ocupacions en aquells sectors vinculats als serveis relacionats amb la consolidació dels drets de ciutadania. La creació d’un Fons entre les administracions locals i la Generalitat de Catalunya d’ajuts a la contractació de les empreses del Baix Vallès de treballadors/es en atur, així com la realització d’un Pla industrial del Baix Vallès.


No sé el que pensen la resta de partits que es presenten a les eleccions municipals del 22 de maig, però si que sé, que la candidatura d’ICV-EUiA encapçalada per la Noemí Fernández té com prioritat donar resposta als més de 5000 ciutadans i ciutadanes que estan en atur i anticipar-se perquè no augmentin les taxes d’atur a la nostra ciutat.

No hay comentarios: