martes, 14 de julio de 2009

L’ACORD DE FINANÇAMENT UN BON ACORD PER A CATALUNYA

Un Govern plural, catalanista i d’esquerres ha fet possible que Catalunya tingui per fi un nou finançament. Després de més d’un any de discussions amb el Govern central, amb perseverança i unitat dels partits que formen el Govern català, Catalunya podrà gaudir d’un bon finançament que ha d’ajudar a millorar les condicions de vida dels catalans i les catalanes, sobretot en l’actual conjuntura econòmica.

El Govern espanyol ha posat més d’11.000 milions d’euros per a la reforma del sistema de finançament de les comunitats autònomes de règim comú. A la vegada s’amplia la participació de les Comunitats Autònomes en els principals recursos tributaris (IRPF, IVA i impostos especials) i s’incrementa la seva capacitat normativa. Pel que fa a Catalunya, rebrà uns 3.800 milions d’euros i tindrà uns recursos per sobre de la mitjana espanyola, és a dir, passarà d’un índex actual del 94% al 105% l’any 2012, això vol dir, que passem de rebre recursos per habitant per sota de la mitjana a fer-ho per sobre i pot contribuir al principi d’ordinalitat, evidentment caldrà seguir-ho amb l’evolució fins al 2012.

Han estat setmanes intenses i a ningú se li escapa que si els resultats no haguessin estat satisfactoris el Govern d’Entesa tindria dificultats per continuar fins al final de mandat.

CIU essent conscient de les possibles dificultats del Govern d’Entesa, ha jugat de manera irresponsable, ha volgut mantenir distàncies amb les negociacions que es feien des del Govern de Catalunya, i fer propostes inassolibles lluny del que feia quan governava i pactava amb el PP. L’objectiu d’aquesta estratègia era que la negociació del Govern de Catalunya i de l’Estat no arribés a bon port, per així desgastar el Govern de Catalunya.

Malauradament per als seus interessos s’ha arribat a un acord i això és el que ha posat molt nerviosa a CIU. Catalunya se n’ha sortit, el Govern d’Entesa ha aconseguit un finançament molt millor que CIU quan negociava amb el PP el 2001 i, per tant, queda un any i mig perquè aquest govern que ha fet moltes coses tiri endavant els acords de la revisió de l’acord d’Entesa i rebi diferents transferències de l’Estat com rodalies o l’inspecció de treball, entre d’altres qüestions.

CIU s’ha quedat sola. La Cambra de Comerç, les patronals i els sindicats majoritaris CCOO i UGT s’han posat al costat del Govern. CIU mira més pels seus interessos partidistes que pels del país que diu defensar, i això li pot passar factura a les properes eleccions autonòmiques, sobretot si el Govern d’Entesa comunica bé l’obra feta i si PSC, ERC i ICV-EUiA es posen d’acord amb el full de ruta a seguir d’aquí a final de legislatura.

Del PP se’n pot esperar res. La dreta espanyola vol treure de nou el fantasma de la divisió territorial dient que el sistema posa en risc la igualtat dels espanyols a l’hora d’accedir als serveis públics essencials. Indubtablement el PP menteix de nou, la reforma del sistema de finançament de les Comunitats Autònomes deixa clar que tots els ciutadans i ciutadanes de l’Estat espanyol tindran garantida la igualtat als serveis públics fonamentals (sanitat, educació i serveis socials) a través del Fons de Garantia de Serveis Públics Fonamentals. Cal recordar que Catalunya ha contribuït i contribuirà a la solidaritat amb la resta de l’Estat espanyol.

Sens dubte Catalunya pot celebrar l’acord de finançament, encara que queda la sentència del Tribunal Constitucional sobre l’Estatut, però això ja ho veurem quan surti. Ara toca felicitar els negociadors i el Govern d’Entesa per la feina feta.

No hay comentarios: