martes, 26 de enero de 2010

LES PROPERES ELECCIONS I EL GOVERN D’ESQUERRES


L’apropament de les eleccions autonòmiques està duent al principal partit de l’oposició ha intensificar la crispació i la confusió de la ciutadania. CIU fa temps que ha iniciat un camí perillós en el que tot val en política per tal de tornar al govern. Les seves últimes actuacions en l’incendi d’Horta de Sant Joan –per cert, una brillant resposta d’en Jaume Bosch als parlamentaris de CIU- i la seva campanya sota el lema “Catalunya perd el tren” són exemples d’aquesta deriva de CIU i dels seus altaveus mediàtics per acabar amb el govern d’esquerres i, sobretot, per evitar que ICV torni al govern, ja que som l’única força confrontada amb CIU sobre el model de país que es vol.

CIU s’ha desmemoritzat, ja no recorda que va governar durant 23 anys i que té una responsabilitat directa en els dèficits actuals de Catalunya. El govern catalanista i d’esquerres ha tingut que fer front aquests dèficits i, per això, CIU no assumeix els èxits que aquest govern ha realitzat, com l’Estatut, el finançament o el recent traspàs de Rodalies.

Ha estat el govern d’esquerres i catalanista el que ha fet possible el traspàs de Rodalies a Catalunya fruit de l’Estatut, la qual cosa posa de manifest que aquest té un llarg recorregut per millorar les condicions de vida de la ciutadania catalana.

Amb l’acord a que s’ha arribat la Generalitat de Catalunya serà l’autoritat ferroviària i tindrà la gestió i la planificació dels serveis de Rodalies. L’Estat assumirà anualment la totalitat del dèficit i el 2011 també cedirà 50 milions d’euros a la Generalitat per millorar el servei de Rodalies.

Com diu el nostre Conseller Joan Saura el traspàs és un fet històric. Aquest és un exemple més dels canvis que s’han produït a Catalunya amb el govern d’esquerres i catalanista i amb el paper actiu d’ICV. Malgrat això, el govern i els partits que li donen suport han d’elaborar un relat on situïn que l’acció de govern ha comportat un canvi de model país diferent al model pujolista que defensa CIU.

Aquest relat és important, perquè la ciutadania percebi aquest canvi. Aquest és el repte que tenen les forces d’esquerres. Han d’explicar que hem fet les coses de manera diferent, que s’ha fet un salt qualitatiu en les polítiques a les persones, que s’ha fet que Catalunya sigui un dels països capdavanters en la lluita contra les desigualtats i el canvi climàtic, que s’ha fet una aposta per la modernització social i ecològica del nostre país.

Tot això, acompanyat d’un nou programa innovador que creï il·lusió i esperança i que resulti mobilitzador dels sectors que representa. No sé si això serà possible, donat que el PSC vol competir pel centre amb CIU i ERC està més obsessionada per mantenir l’espai independentista que per un programa innovador, atesa la fragmentació del seu espai. Solament ICV és la força que, de nou, pot impulsar un programa innovador, realista i creïble, que permeti seguir transformant Catalunya.