jueves, 28 de abril de 2011

SERVEIS DE QUALITAT I OCUPACIÓ

Celebrarem aquest 1r de maig immersos encara en la greu crisi que pateix el nostre país. Aquesta realitat econòmica està provocant que les pitjors conseqüències les estiguin patint els treballadors i les treballadores amb retallades de drets socials i amb un atur que ronda gairebé els cinc milions d’aturats i aturades i que està produint un veritable trencament social.


El Govern del PSOE fa polítiques contràries al conjunt dels treballadors i treballadores amb una reforma laboral que ha reduït els drets laborals i socials, amb la precarietat del mercat de treball i, amb retallades de l’estat del benestar actual perquè segons ells és insostenible. Aquesta política econòmica del PSOE forma part de les orientacions que estan fent la nova governança europea que exigeix reformes socials radicals en el terreny de les pensions, del mercat del treball, de la protecció per desocupació, a més de rebaixar salaris i augmentar les diferències salarials.

Mentre els bancs reben recursos públics per a la seva reestructuració. El Govern d’en Zapatero s’ha aliat amb el sector bancari més poderós per canviar l’ús social de les caixes d’estalvi.

Cal lluitar per construir una Europa social, defensant la creació d’un sistema de normes laborals i socials bàsiques en matèria salarial, condicions de treball, drets sindicals, protecció social i salut i seguretat amb l’objectiu de millorar i equiparar a l’alça les condicions de vida i treball i ampliar i enfortir l’estat del benestar amb una convergència de despesa pública en protecció social.

A Catalunya el nou govern de CIU ja ha començat a aplicar el seu model econòmic i social inspirat en l’ortodòxia neoliberal, aplicant mesures que beneficien a una minoria en contra de la majoria de la ciutadania.

El Govern d’en Mas té com objectiu aprimar l’estat del benestar, que es concreta en el programa de retallades en l’àmbit de la sanitat i l’ensenyament i que sinó s’aconsegueix aturar suposarà un aprofundiment de les desigualtats socials. Alhora, ha eliminat l’impost de successions a les grans fortunes i es donen més subvencions a les escoles concertades o desgravacions a les mútues privades.

Cal no acceptar aquests retrocessos que estan patint els treballadors i treballadores i exercir una oposició ferma. Cal, com diu Stéphane Hessel, indignar-nos per defensar política i socialment les conquestes socials i els drets que han estat fruit de la lluita de moltíssima gent i reclamar també els drets de tota la ciutadania per a poder disposar d'una sanitat i una educació de qualitat i amb prou recursos. Cal que es protegeixi el sistema sanitari públic perquè és excel·lent i una educació pública de qualitat.

En aquest sentit, els treballadors i treballadores del sector sanitari i de l’ensenyament han donat una resposta massiva al carrer. Cal des de les forces d’esquerres i moviments socials treballar sense complexos per fer front als valors i al model de societat que defensa la dreta espanyola i catalana. Un activisme social i polític per fer front a les polítiques socials i econòmiques a Espanya i a Catalunya que pretenen desmantellar l’estat del benestar.

Defensar unes propostes d’esquerres per a una sortida progressista de la crisi que apostin per la redistribució de la riquesa per reduir desigualtats socials, el treball digne, la democràcia i la igualtat de drets i oportunitats, la lluita contra totes les manifestacions de la desigualtat i per fer avançar les polítiques d’igualtat. Convertir la crisi en una oportunitat per a la transformació del model productiu, la creació d’ocupació de qualitat, un sanejament i reforma en profunditat del sistema financer, lluitar contra el frau fiscal i recuperar l’Impost sobre el Patrimoni. En definitiva, una Catalunya per viure dignament amb serveis de qualitat, amb ocupació i sense retallades.

viernes, 8 de abril de 2011

PLA DE XOC PER REACTIVAR L’OCUPACIÓ I L’ECONOMIA AL BAIX VALLÈS

Queden dos mesos i mig per iniciar la octava legislatura municipal. Aquestes eleccions municipals es celebren en un context de crisi econòmica de la que encara no es veu la llum per sortir-ne. El que és cert, és que en aquestes eleccions s’ha de demanar a les diferents forces polítiques de la ciutat que es presenten respostes davant aquesta conjuntura: Mollet té un atur del 18,61% i el Baix Vallès un 17,17% d’atur.

Algú dirà que ja es fan coses, que no és una competència municipal i segurament una part de raó tenen, però no podem estar impassibles davant una realitat que cada vegada és més crua, on hi persones que no cobren res de prestacions de subsidi i altres que malviuen amb 420€ al mes.


Cal afegir-li a aquesta situació, el procés obert de tancament d’empreses importants de la zona, com Yamaha que encara que estigui a Palau de Plegamans molts treballadors/es viuen a Mollet o al Baix Vallès. Les deslocalitzacions de Derbi i Ficosa i la situació de Valeo que si bé s’ha resolt momentàniament cal veure quin futur els hi espera. Tot això sense comptar empreses també importants que ja han tancat com New Pol o Teneria que situen un panorama industrial difícil i incert per l’activitat econòmica d’aquesta zona del Vallès Oriental.


Des d’aquest punt de vista, cal potenciar un Pla de xoc territorial del Baix Vallès en un marc de diàleg i concertació entre els agents socials i econòmics, les administracions públiques (locals i autonòmica) amb l’objectiu de potenciar la reactivació econòmica i la creació d’ocupació, i per tant, desplegar un conjunt d’accions dirigides a fomentar l’ocupació i la formació i crear els instruments necessaris per mantenir la capacitat planificadora i inversora del Baix Vallès, que hauria de permetre la creació de llocs de treball i construir les condicions oportunes que permetin la captació d’inversions per dinamitzar l’economia local.


Un Pla que ha de tenir en compte l’impuls de la creació d’ocupació verda i l’estímul de noves ocupacions en aquells sectors vinculats als serveis relacionats amb la consolidació dels drets de ciutadania. La creació d’un Fons entre les administracions locals i la Generalitat de Catalunya d’ajuts a la contractació de les empreses del Baix Vallès de treballadors/es en atur, així com la realització d’un Pla industrial del Baix Vallès.


No sé el que pensen la resta de partits que es presenten a les eleccions municipals del 22 de maig, però si que sé, que la candidatura d’ICV-EUiA encapçalada per la Noemí Fernández té com prioritat donar resposta als més de 5000 ciutadans i ciutadanes que estan en atur i anticipar-se perquè no augmentin les taxes d’atur a la nostra ciutat.