jueves, 27 de diciembre de 2007

EL CANVI CLIMÀTIC UN DELS PRINCIPALS REPTE DE L’HUMANITAT

L’informe Stern sobre l’economia del canvi climàtic redactat per l’economista Sir Nicholas Stern per encàrrec del Govern britànic deixa clar la necessitat de prendre mesures per mitigar els efectes del canvi climàtic, en concret parla d’una inversió equivalent al 1% del PIB mundial, de no fer-ho així el món s’exposaria a una recessió econòmica i ambiental.

L’ecologia i l’economia estan cada vegada més interrelacionades, una política de protecció del medi ambient no pot aconseguir-se a menys que la política econòmica s’integri des d’una perspectiva medioambiental.

La lluita contra el canvi climàtic s’ha convertit en una prioritat davant d’un dels principals problemes que s’enfronta el ser humà, per això cal abordar el canvi climàtic amb ambició i responsabilitat. A la Cimera de Balí celebrada recentment on s’han reunit representants de més de 190 països s’han aconseguit petits passos, tot i així, encara s’està lluny de prendre acords efectius que redueixin els efectes del canvi climàtic.

Si es vol seguir mantenint els nivells de creixement actual solament es possible en un manteniment de l’equilibri ambiental orientat cap a la reducció d’emissions de gasos d’efecte hivernacle, la utilització tecnologies netes, que es potencií el desenvolupament del transport públic col·lectiu i accelerar la transició energètica cap a les energies renovables com a model contraposat a seguir depenent dels combustibles fòssils.

La lluita contra el canvi climàtic no és una qüestió únicament dels estats, sinó ha d’haver-hi una implicació de la resta d’administracions i la ciutadania. Cal valorar positivament la Convenció del canvi climàtic impulsada per la Conselleria de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat de Catalunya que proposa més de 500 mesures i 400 accions per controlar i disminuir les emissions de gasos amb efecte hivernacle i les mesures impulsades per la Xarxa espanyola de ciutats pel clima, ja que els municipis són també una peça clau que ajuda a identificar i posar en marxa mesures que contribueixin a combatre els efectes del canvi climàtic ja que és la principal amenaça per al desenvolupament sostenible del nostre planeta i un dels principals reptes ambientals per al seu efecte sobre l’economia global, la salut i el benestar social.