martes, 20 de marzo de 2007

UN PAS MES PER L’IGUALTAT ENTRE DONES I HOMES

El vuit de març totes les institucions i les forces polítiques del país celebràvem el dia Internacional de la Dona reivindicant els drets socials i l’igualat entre dones i homes. Les diferències entre dones i homes continua sent molt evidents, per exemple la taxa d’ocupació femenina és del 47,7% mentre que la masculina arriba al 68,20%. D’altra banda, la taxa d’atur femenina és del 8,1%, mentre la taxa d’atur masculina és del 5,6% i taxa de temporalitat és d’un 27,7%. La responsabilitat de les tasques domèstiques comporta dificultats per compativilitzar amb les exigències del mercat laboral.

Les diferències del temps que es dedica al treball domèstic és molt més elevat en les dones que en els homes. Mentre les dones li dediquen 23 hores a la setmana els homes li dediquem només 7 hores.

Per això és important que la societat avanci cap la igualtat entre sexes. Sens dubte la recent aprovació pel Congrés de Diputats de la Llei d’Igualtat amb el suport de tots els grups parlamentaris excepte el PP és un pas molt important.

Els homes i les dones progressistes ens hem de felicitar del gran avanç que suposarà aquesta llei, que ha sigut fruit de la lluita de molts anys de les dones per aconseguir la igualtat entre sexes. Ningú els ha donat res, sinó que ha sigut el treball anònim i públic de moltes dones per fer possible un pas més en aquest llarg camí de la igualtat.

Cal dir, que el Grup parlamentari d’IU-ICV ha tingut un paper actiu i destacat que ha permès aconseguir assolir 15 dies de permís de paternitat deixant la porta oberta en que la propera legislatura s’ampliï a 4 setmanes, la millora de les prestacions per risc d’embaràs, la reforma de la Llei electoral amb el compromís de paritat 40/60, que es veurà reflectit en les llistes de les properes eleccions municipals del mes de maig. Evidentment no s’han resolt tots els problemes encara però és un pas endavant que cal aprofitat si tenim en compte que som una societat marcada pels paràmetres dels homes.

Aquesta Llei possibilita actuar en el marc local i Mollet com altres ciutats tindrà molt a fer en els propers anys, això voldrà dir que la Regidoria d’Igualtat que enguany té un pressupost baix haurà de ser prioritària amb l’objectiu de resoldre les diferències existents que encara perdurant avui dia entre dones i homes.